Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 08.09.2017     Okunma Sayısı : 3094

Konya Tohum, Konya Hayvancılık, Sulama Teknolojileri ve Bitki Besleme fuarlarının açılışı gerçekleştirildi. Fuarların açılışına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, Ak Parti Konya Milletvekili Muhammed Uğur Kaleli, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, Tarım İl Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir ile çok sayıda işadamı ve misafir katıldı.

Fuarların açılış konuşmasını yapan Borsamız Yönetim Kurulu Başkan Vekili M. Namık Köklüsoy, tarım günümüzde, birbiriyle bağlantılı üç bileşen olarak karşımıza çıkmakta olduğunu belirterek, bunların ekolojik denge, biyolojik disiplin ve ekonomi olduğunu söyledi. Köklüsoy "Ekolojik dengeleri hesaba katmadan tarım sektörünü sürdüremeyiz. Biyolojik disiplini sağlamadan sağlıklı bir tarımdan bahsedemeyiz. Ekonomiyi dikkate almadan üretimi konuşamayız. Bu açıdan tarım ve tarımsal ticaret kurumsallaşmalı, hatta bir milli güvenlik konusu olarak ele alınmalıdır." dedi.

Namık Köklüsoy konuşmasını şöyle sürdürdü; " Gündelik bakış yerine stratejik bir bakış açısı; Türkiye'de tarım sektörünü kendi içinde bir değişime ve gelişime yönlendiriyor. Bu gelecek adına olumlu bir gelişmedir. Biz projelerimizi 2023'te 90 milyon nüfus, artı 50 milyon turist toplam 140 milyonu doyurmak ve tarımda Dünya'da ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Teknoloji geliştiremeyen, tarımsal ticarette etkin olmayan ülkeler hiçbir zaman rahat olamaz. Dünya'da geleceğin savaşları tarım, gıda ve su ile ilgili olacaktır. Bu açıdan bilgiyi, teknolojiyi sunanlar ile bundan yararlanacak olanların bir araya geldiği fuarlar, her zaman önemini koruyacaktır.

Türkiye 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir. Fakat bu ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Türkiye var olan varlıkları ile tarımsal ticarette önemli bir ülke olmalıdır. Bunun için bizler lisanslı depoculuk sistemini tarımsal ticaretin merkezine alarak, borsacılığı küresel anlamda geliştiriyoruz.

Konya Ticaret Borsası Laboratuvarımız gelişmiş alt yapı ve uzman personeli ile tohum tescil ve sertifikasyon işlemlerini yerine getirmektedir. Bu sayede; tohumun üretildiği yerde tohum tescil ve sertifikasyon işleri de yapılmakta, üretici zaman ve kaynak kaybı yaşamamaktadır. Borsa olarak ayrıca; Türkiye tohum üretimin yaklaşık %40'ını karşılayan Konya'mıza, 12,6 milyon liralık yatırımla 'Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi'ni kazandıracağız. Bu, Milli Tohum üretimi adına büyük bir yatırım olup, ülke ve Konya tohumculuğuna büyük bir katma değer sağlayacaktır.

Ülkemizde bir tarafta susuz tarımla topraklarımızı tam değerlendiremezken, diğer tarafta vahşi sulamayla hem sularımızı hem de topraklarımızı kaybediyoruz. Konya ovası ve ülkemiz için devletimizden beklentimiz, denizlere ve boşa akan suların Konya ovasına taşınmasıdır. Su varsa hayat var, gelişmişlik var, gelecek var. Su yoksa, filiz de olmaz, yaşam da olmaz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, "Konya sadece ülkemizin değil bulunduğu coğrafyanın önemli tarım merkezlerinden biri. Aynı zamanda da Konya tohumculuğun önemli bir merkezi konumunda bulunuyor. Artık Konya ülkemizin en önemli tarım fuarı merkezilerinden biri oldu. Konya tohum üretiminin yüzde 3 3'ünü gerçekleştiriyor ancak buna katma değeri de kattığımızda bu oran yüzde 50'leri bulmaktadır. Tohumculuk tek başına bir unsur olarak değerlendirilemez. Türkiye'nin tohumculuğu bilim, sanayi ve teknoloji ile birlikte çok ciddi mesafeler alacaktır. Türkiye 2023 için arzulanan 1 milyon tohum üretim hedefine yaklaştı ve bu hedefimizi 2 milyon ton sertifikalı tohum olarak regüle ettik. Bunun yanında Türkiye'nin tohumculuk ihracat rakamlarında 154 milyon dolarla rekor kırıldı" dedi.

Konya Ticaret Odası (KTO)Başkanı Selçuk Öztürk, "Tohumculuk ve Hayvancılık sektöründe Türkiye'nin önde gelen şehri olan Konya, sulama projeleri ile de gelecekte bu sektörde dünya çapında bir merkez olma yolunda ilerlemektedir. Tohum, Hayvancılık ve Sulama Teknolojileri fuarının da Konya'nın böylesine merkezi bir olma hedefinde önemli bir paya sahip olacaktır. Bu fuarımıza 50 binden fazla ziyaretçinin geleceğini, önümüzdeki dört yıl içinde de bu rakamın 100 bini bulmasını tahmin ediyoruz. 2013 yılı için Konya'da düzenlediğimiz fuarlarda 200 bin ziyaretçiyi ağırlamışken; fuarcılık konusunda geride kalan dört yıl içinde gerçekleştirdiğimiz projelerle bu sene itibariyle ziyaretçi rakamının 500 bine ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili M. Uğur Kaleli "Tarım, enerji ve su stratejik konulardır. Bunları verimli kullanan ülkeler hem dünya siyasetinde hem de dünya ekonomisinde çok etkin rol üstlenebiliyorlar. Ülkemizde çok büyük bir tarım potansiyeline sahiptir. Ancak enerji ve suda kıt kaynaklara sahibiz. Bu anlamda ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Konya çok büyük bir tarım potansiyeline sahiptir. Konya bugün 13 milyar liralık bitkisel ve hayvansal üretim gerçekleştiriyor. İnşallah 2023 hedefleri ile birlikte Konya bu üretimini 3 katına çıkaracaktır" şeklinde konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs'ın yaşam standartlarını düzeltmek ve dünyada hak ettiği yeri alabilmesini sağlamak için Türkiye'yle çalıştıklarını söyledi. KKTC'nin Türkiye'ye müteşekkir olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "KKTC'nin içme suyu sorunu konusunda büyük özveriyle çalışan Anavatanımız ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük bir projeyle Dragon Çayı'nı KKTC'ye bağlayarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi. KKTC halkı bunun için Türkiye'ye müteşekkirdir. Bu su, şu anda insanımızın yüzde 80'ine ulaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Daha sonra misafirler stantları ziyaret ederek firmalar ve ürünler hakkında bilgi aldı. Program açılış yemeğinin ardından son buldu.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı