Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 16.12.2017     Okunma Sayısı : 4398

Hz. Mevlâna'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi'nde, Prof. Dr. Hamdi Döndüren'in moderatörlüğünde, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'nün katılımıyla, "Ticaret Ahlakı ve Helal Kazanç Kavramında Mevlânâ" söyleşisi gerçekleştirildi.

Meslek ahlakının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hamdi Döndüren, "Kur'an-ı Kerim'de ticaret ayetleri vardır ve bunlardan biri şudur: 'Ey iman edenler! Birbirinizin mallarını batıl yollarla yemeyiniz. Yalnızca karşılıklı ticaret yoluyla yiyebilirsiniz.' Bu mesaj ile gösterildiği üzere emek vermeden, çaba göstermeden yapılan her türlü işten kazanılan para helal değildir. " ifadelerini kullandı.

-Sınırsız kazanma hırsı kimseyi mutlu etmez

Ticaret Borsaları ile İslam Ekonomisi arasındaki ilişkiye değinerek konuşmasına başlayan Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, günümüz dünyasında Ahiliğin kanaat anlayışını yeniden diriltmeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Çevik, "Dayanışmanın, paylaşımın ve kardeşliğin olmadığı bir iklimde sınırsız kazanma hırsı kimseyi mutlu etmez. Peygamber efendimizin 'Bizi aldatan bizden değildir.' hadis-i şerifleri ışığında ticaret borsalarının piyasa mekanizması içinde temel rollerini kontrol ettiğimiz zaman, aldanmanın ve aldatmanın önüne geçen, tüccarı ve satıcıyı ortak bir platformda buluşturacak gerçek piyasa fiyatının oluşmasını sağlayabiliriz.

Günlük satışların 'Doğru sözlü güvenilir tüccar ahirette peygamberler, sıddıklar ve şehitler ile beraberdir' hadis-i şerifinin hatırlatıldığı satış salonunda her gün dua ile başladığını söyleyen Çevik, " Elektronik satış salonumuzda, sistem itibariyle hem alıcıya ve satıcıya tam hakkaniyet sağlanmaktadır. Üreticiler tarafından borsaya getirilen ürünler belirli analizlerin yapılmasından sonra depolara konulmakta, ürünleri temsil eden elektronik ürün senetleri oluşturulmaktadır. Bu senetler yine kuralları borsamızca belirlenen BorsaKonya isimli bir platformda alınıp satılmakta, ürünler daha çok alıcı ve satıcı ile buluşturulmaktadır. Bugün ülkemizin ve İslam dünyasının en önemli sorunlarının başında İslami Finans ürünlerinin geliştirilememesidir. Geliştirdiğimiz bu ELÜS modeli ile yeni alternatif bir finansman modeli oluşturulmuş, Medine Pazarı esasları modern piyasa ve borsacılık yapısı ile birleştirilmeye çalışılmaktadır. İslam Ticaret Oda ve Borsaları ile birçok İslam ülkesi tarafından borsamızın modeli incelenmekte ve değer görmektedir. Ülkemiz ve diğer İslam ülkeleri açısından, İslam hukukuna uygun işleyişe sahip tarımsal ürün ve emtialar üzerine düzenlenmiş finansal piyasalarını ortaya koyan Konya Ticaret Borsası, Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığının gücü ve önemi göz önüne alındığında, alternatif tarımsal ürünler ve operasyonel destek faaliyetleri konusunda etkin bir noktada konumlandırılmaktadır" dedi.

-Konya Ticaret Odası, geçmişin Ahilik Teşkilatı'dır

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Ahilik ve meslek etiğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Öztürk şöyle konuştu; "Konya Ticaret Odası, geçmişin Ahilik Teşkilatı'dır. Bizler ticaretin temelini daha sağlama almak için odalar kuruyoruz ki fikir birliği helal kazanca dönüşsün. Benim ticaret felsefem, alın teri ve akıl teri olmayan bir işten pek olumlu şeyler beklenemeyeceği yönündedir. Mevlânâ'nın neslinden gelen bizler de ancak gayret edip çalışmanın sonucuyla ticarette başarı ve istihdam sağlayabiliriz." dedi.

-Eskinin esnaf teşkilatları da bugünün oda ve borsalarıdır

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise konuşmasında, oda ve borsaları eskinin esnaf teşkilatlarına benzetti. Kütükcü, "Ticaret ahlakı ne kadar gelişmişse toplum da o kadar gelişmiştir. Geçmişte ecdadımızın ticareti doğru şekilde yönetmesi örnek almamız gereken olaydır. Eskinin esnaf teşkilatları da bugünün oda ve borsalarıdır. Fiyatların oynanması, karaborsa, dengesiz piyasa toplumun da huzurunu bozar. Kul hakkına en çok dikkat edilmesi gereken yer ticaret hayatıdır" ifadelerine yer verdi.

744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında gerçekleştirilen "Ticaret Ahlakı ve Helal Kazanç Kavramında Mevlânâ" söyleşisi, yoğun katılım ve hediye takdiminin ardından son buldu.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı