Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 24.03.2022     Okunma Sayısı : 1405

Konya Ticaret Borsası'nda, 'ELÜS, Lisanslı Depoculuk ve TÜRİB Tanıtım Toplantısı' gerçekleştirildi. Toplantıda sistemin işleyişiyle ilgili istişarede bulunuldu.

Konya Ticaret Borsası (KTB)'de sektör paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla 'ELÜS, Lisanslı Depoculuk ve TÜRİB Tanıtım Toplantısı' düzenlendi. Üreticiler ve sektör temsilcilerinden katılım olduğu toplantıda sistemin daha da faydalı işlemesi noktasında istişarede bulunuldu. Toplantıya Toprak Mahsulleri Ofisi'nden Fatih Boran, TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla İ. Küçükçolak, İK Tarım Üssü Uluslararası Danışmanlık Şirketi Kurucusu ve Yöneticisi İsmail Kemaloğlu, Ziraat Bankası Konya Bölge Müdürü Naci Çınar, Ziraat Bankası Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı Engin Çekici konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılışı öncesinde Konya Ticaret Borsası Genel Sekreteri Esat Bilici, Borsa'mızın işleyişi, çalışmaları, bağlı ortaklıklarımız, laboratuvar ve lisanslı depoculuk faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

ÇEVİK: TARIM TİCARETİ SİSTEMİ HIZLA DEĞİŞMEKTE

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, toplantının açılışında tarımsal üretim ve ticareti açısından lisanslı depoculuk, ELÜS ve TÜRİB sisteminin büyük önem taşıdığını belirtti. "Son dönemde küresel anlamda yaşadığımız pandemi, iklimsel kuraklık, tedarik zincirlerindeki bozulmalar, bölgesel çatışmalar ve gıda güvenliği ile dünyada tarım ticareti sistemi hızla değişmektedir" diyen KTB Başkanı Çevik, şunları kaydetti: "Gelinen durum itibariyle lisanslı depoculuk tarımda arz-talep dengesinin korunmasında ve fiyat istikrarının sağlanmasında kritik öneme sahip olmuştur. Yatırımlarla kapasite oranında belirli bir seviyeye ulaşan lisanslı depolar, elektronik ürün senedi ile üreticisine, tüccarına, sanayicisine değer katarken devamında vadeli işlem piyasası ve uluslararası tarımsal emtia ticareti ile önemli bir yapı taşıdır. Lisanslı depoculuk, TÜRİB gibi uygulamalar ülkelerde önem kazanmaya başladı. Ancak sistemin daha sağlıklı işlemesi ve tüm paydaşlar tarafından daha kullanışlı olabilmesi için güncel başlıkların takip edilerek sorunların çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu anlamda tarımsal üretimin ve tarımsal ticaretin başkenti Konya'da yapılan bu toplantı sistemin geleceği açısından büyük yarar sağlayacaktır."

BORAN: KONYA, LİSANSLI DEPOCULUĞUN DA BAŞKENTİ

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden Fatih Boran da TMO'nun lisanslı depoculuk sistemine verdiği önemi anlattı. Boran, "2016 yılında TMO alımlara başladığında lisanslı depo kapasitesi 805 bin ton iken bugün itibariyle 8,3 milyon tona ulaştı. TMO'nun lisanlı depoculuk sistemine verdiği desteklerle, alım garantileriyle, depolama hamleleriyle, yaptığı bilgilendirme, tanıtımlarla lisanlı depoculuk yatırımları hız kazandı. Lisanlı depolarda ürünlerin büyük bölümünü hububat teşkil etmektedir. Pamuk, zeytin, zeytin yağı, kayısı, kuru üzüm, süt ürünleri, fındık, Antep fıstığında da şu an halihazırda lisanslı depoculuk faaliyetleri yapılıyor. Tarımın Başkenti Konya, lisanslı depoculuğun da başkenti konumunda. 1,6 milyon ton kapasiteyle birinci sırada. Konya Ticaret Borsası da 306 bin tonu aşan kapasitesiyle de Konya'da lider" dedi.

KÜÇÜKÇOLAK: ELÜS'LER TÜRİB'TE İŞLEM GÖRÜYOR

Türkiye Ürün İhtisas Borsası platformu hakkında bilgi veren TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necla İ. Küçükçolak, lisanslı depolarda ELÜS'leştirilen tarımsal ürünlerin TÜRİB'te işlem gördüğünü belirtti. Tarımsal ürünlerin alım ve satımını yapmak isteyen alıcı ve satıcıları TÜRİB İşlem Platformu'nda bir araya getirdiklerini belirten Küçükçolak, şu bilgileri verdi: "TÜRİB İşlem Platformu üzerindeki alım ve satım emirleri, online ve gerçek zamanlı olarak emir defterlerine işlenir ve borsa mantığı çerçevesinde fiyat ve zaman önceliğine göre eşleştirilir. TÜRİB'in seans işlem sonuçlarını göndermesi akabinde yine Takasbank ile Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından para ve ELÜS takas işlemleri yapılır. Çiftçilerimiz veya yatırımcılar platforma girmeden web sitemiz üzerinden fiyatları takip edebilirler."

ÇEKİCİ: 732 BİN ÇİFTÇİMİZE 118 MİLYAR TL DESTEK VERDİK

Ziraat Bankası Tarım Bankacılığı Bölüm Başkanı Engin Çekici de, "Ziraat Bankası olarak Mart ayı itibariyle yaklaşık 732 bin çiftçimize 118 milyar TL civarında kredi verdik" dedi. ELÜS kredileri hakkında da bilgi veren Çekici, "ELÜS karşılığı kredileri sübvansiyonlu ve sübvansiyonsuz olarak iki çerçeve de inceliyoruz. Sübvansiyonlu krediden yararlanmak için lisanslı depoya teslim edilen ürünün ÇKS'li olması gerekiyor. Eğer ÇKS'de buğday ekildiğini gösterip lisanlı depoda arpa gözüküyorsa sübvansiyonlu kredi veremiyoruz. Ancak sübvansiyonsuz olarak kullanılabilir. Ayrıca mükerrer sübvansiyonlu kredi de veremiyoruz. Bu cumhurbaşkanlığı kararından kaynaklanıyor. Üretici eğer sübvansiyonlu kredi kullandıysa sübvansiyonlu ELÜS karşılığı krediyi aynı konuda kullanamıyor. Eğer buğday karşılığı faiz indirimli kredi kullanıldıysa ELÜS karşılığı krediyi kullanabilmesi için öncelikle o kredinin mahsup edilmesi gerekiyor. Bir de teminat konusu var. Teminattaki ELÜS'ü satabiliyor üretici. Sattıktan sonra biz blokeyi kaldırıyoruz. Diğer yandan üreticilerimiz, tüccarlarımız sübvansiyonsuz ELÜS karşılığı kredi kullanabilirler" diye konuştu. Çekici, lisanlı depoculuk yapımında, makine ekipman alımında, faaliyetlerin devam etmesi noktasında finansal destek sağladıkları bilgisini de aktardı.

KEMALOĞLU: TARIM, TARIM ÜRÜNLERİ ÇOK KIYMETLİ OLDU

"Dünya tarımsal üretim ve ticaretinde bütün ezberler bozuldu" diyen İK Tarım Üssü Uluslararası Danışmanlık Şirketi Kurucusu ve Yöneticisi İsmail Kemaloğlu da, "Denklemler değişti. Önümüzdeki süreçte muhtemelen Borsaİstanbul kadar olmasa da çok aktif bir emtia borsası görmüş olacağız. Tarım, tarım ürünleri artık çok kıymetli oldu. Ülkeler çok ciddi derece de gıda güvenliği endişesi yaşıyor. Pandemi süreciyle birlikte tedarik zincirleri bozuldu, iklim değişikliği tehdit etmeye başladı. Rusya-Ukrayna Savaşı de endişeleri daha arttırdı. 43 tane ülke gıdaya erişim sorunu yaşıyor. Kendi gıda güvenliğini sağlayabilecek ülke sayısı son derece sınırlı. Türkiye ise şanslı bir ülke çünkü tarım ülkesi. 3 tane stratejik özelliği var. Birincisi; Üreten, ürettiğiyle vatandaşını besleyebilen ve ihracat yapabilen bir ülke. İkincisi; üretemediğini ithal edip işleyip ihraç edebiliyor. Üçüncüsü; jeopolitik konumu nedeniyle transit ticaretten pay alabilen bir ülke. En değerli toprak sahip olduğunuz toprak, en değerli çiftçi sizin çiftçiniz, en kıymetli ürün siz de olan ürün. Onun için kendi topraklarımızı en verimli şekilde kullanmalıyız. Bu anlamda lisanslı depoculuk çok önemli. Ürünlerimiz üretilmeli ve depolanmalı. Ne ürettiğinizi bilemezseniz yönetemezsiniz. TÜRİB'in faaliyeti onun çok önemli. Artık bir emtia piyasası var. Tarım piyasalarının hassasiyeti artacak" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı