Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 13.07.2018     Okunma Sayısı : 2743

Hububat hasadının teknik bakımları, kontrolleri yapılmış biçerdöverlerle ve zamanında yapılması üreticimiz ve ülkemiz adına ekonomik kayıpları önleyecektir. Hassasiyet gösteren üreticilerimiz hasada kayıpla değil kazançla başlayacaktır.

2018 yılı hububat hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ülkemiz için ekonomik bir zarar olan dane kayıplarına değinen Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, hasat için gerekli kurallara uyulduğunda kayıpların yaşanmayacağını, piyasa talebine uygun kaliteli ürünler elde edileceğine dikkat çekerek, üreticilerin büyük bir özveri, emek ve harcamayla elde ettiği ürüne son ana kadar sahip çıkması, koruması gerektiğini belirtti.

Başkan Çevik: "Hububat hasadı için dane nem oranının yüzde 13-14 civarında olması beklenir. Daneler elle bastırıldığında ezilmiyor ise uygun nem aralığında olduğu anlaşılır. Tarladaki başaklar altın renginde ve elle ovalandığında daneler başakçık kavuzlarından kolayca ayrılıyorsa hasat için yeterli kuruluğa gelindiği anlaşılır. Rutubetin yüksek olduğu sabah ve akşam saatlerinde hasat yapılmamalıdır. Tam olgunlaşmamış hububatı hasat etmek kadar, hasadın gecikmesi de çiftçinin zararınadır. Hasadın gecikmesinde hem hasat edilen üründe hektolitre ağırlığı kaybı olacağı gibi hem de gecikmeden dolayı dane kırıkları artmakta ve danedeki protein parçalanması neticesinde piyasada ürün süne emgili gibi işlem görmekte ve değerini maddi olarak kaybetmektedir.

Hasat aşamasında dane ve sap kaybı yaşanmaması için özellikle çiftçimize büyük görev düşmektedir. Hasat yapılırken hububatın durumuna göre uygun dane nemi, uygun hız, devir ve yükseklik ile zamanında biçilmesinin sağlanması gerekmektedir. Bunu tam olarak sağlayabilirsek hasat aşamasında kazanmış, milli servetimize sahip çıkmış olacağız.

Ülkemizde yaklaşık 15 bin adet biçerdöver bulunmaktadır ve yaklaşık 12,5 milyon hektar tarım arazisinden bu makinelerle yıllık 35- 40 milyon ton ürün hasadı yapılmaktadır. Biçerdöverle yapılan ürün hasadında dane kaybı başlıca sorun olarak bilinmektedir. Biçerdöver ile hasatta kayıp yasal sınırı yüzde2 iken gerçekleşme oranı maalesef bu oranın üzerindedir. Türkiye genelinde yüzde1'lik dane kaybının ülke ekonomisine zararı 350 bin ton civarında ürün ve bu ürünlerin maddi değeri de 300 milyon TL'dir. Yasal hasat kayıp oranının üstünde dane kaybına neden olanlar hakkında Bakanlığın 'Biçerdöver kontrol hizmetlerinin organizasyonu ile kontrollerde takip edilecek esas ve usullere ait uygulama talimatı' çerçevesinde ve kabahatler kanununun ilgili maddelerine göre işlem yapılmaktadır. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da kesin bir talimatla belirttiği gibi operatör belgesi sahibi olmayanların biçim yapması yasaktır. Bu nedenle üreticilerimiz tarafından hasat için tarlaya getirilen biçerdöverlerde kontrol edilmesi gereken ilk husus operatör belgesidir. Yetkin olmayan operatöre yaptırılan hasat daha fazla kayba neden olacaktır. Hasat yapılan tarlalarımızda yaşanan yüzde 5-8 dane kayıpları kabul edilebilir değildir. Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları ürünleri zamanında, en az dane ve sap kaybıyla hasat edilmelidir.

Danede yaşanan kayıp aynı oranda olmasa da sap ve samanda da yaşanmaktadır. Ülkemiz hayvancılığında en önemli maliyet kalemlerinden biri kaba yem fiyatlarıdır. Ülkemizde genellikle kaba yem ihtiyacı sap ve samandan karşılanmaktadır. Hayvancılığımızın gelişmesi, et ve hayvansal ürün ihtiyacımızın karşılanabilmesi için bu sap ve samanı korumalıyız. Ülkemiz için de en kolay üretilen kaba yem kaynağı sap ve samandır. Türkiye'de sap ve samanın ekonomik değeri 10 milyar liraya yakındır. Konya'da bu sezon yaklaşık 2,5 milyon ton saman üretileceği tahmin edilmekte olup, bunun ekonomik değeri 1 milyar lirayı aşacaktır.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı