Duyurular

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr

TMO’dan yapılan açıklamaya göre 2015 yılı için mısır müdahale alım fiyatı ton başına 725 TL olarak açıklanmıştır.

TMO açıklamasında 2014 yılında 5,95 milyon ton olan mısır üretiminin 2015 yılında %5,9 artış göstererek 6,3 milyon ton olacağı tahmin edileceği belirtilerek şunlara yer verilmiştir:

Bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek mısır rekoltesi beklenmektedir.

TMO bugüne kadar mısır ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi konularda çalışmalar yürüterek alım politikalarını şekillendirmiştir.

Mısırını TMO müdahale alım fiyatını açıklanmadan önce hasat eden ve depo imkânı bulunmayan üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla 20 Ağustos tarihinden itibaren taahhütname karşılığı mısır alımlarına başlanmıştır. O tarihten günümüze kadar toplam 54.254 Ton taahhütname karşılığı mısır alımı gerçekleştirilmiştir. Yarın itibariyle de peşin ve emanet mısır alımlarına başlanacaktır.

Bu yıl TMO tarafından mısır alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:

1. TMO, mısır üretimi yapılan bölgelerdeki tüm iş yerlerinde 4 Eylül 2015, Cuma günü itibariyle mısır alımına başlayacaktır.
2. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler, belgelerindeki mısır üretim miktarının tamamını peşin satabilecek veya emanete bırakabileceklerdir.
3. ÇKS Belgesi olmayanlar ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla TMO depolarına emanete bıraktıkları mısırlarını, 1 Ocak 2016 - 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında TMO'ya satabileceklerdir.
4. Mısırlarını taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek; emanete bırakabilecek veya TMO'ya satabileceklerdir.
5. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla son üç yıldır uyguladığı randevulu alım sistemine bu yıl da devam edecektir.
Randevular, internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
6. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
7. Emanet alımlar, geçici alım merkezleri de dâhil olmak üzere tüm iş yerlerinde yapılacaktır.
8. Mısırını TMO depolarına emanete bırakan üreticiler, makbuz senedini kullanarak TMO'dan %30 avans alabilecek veya TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.
9. Mısırını TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senedini kullanarak TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.
10. Makbuz senedine dayalı kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek mısırını TMO'ya satmayarak geri çekmeleri durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25'i TMO tarafından karşılanacaktır.
11. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
12. Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılacak olup ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.

2015 yılı için mısır müdahale alım fiyatı ton başına 725 TL olarak belirlenmiştir.

Bu fiyata ilave olarak Bakanlığımız tarafından ton başına 40 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır.

725 TL/Ton olarak belirlenen müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 55,4 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 780 TL/Tona yükselmektedir.

Açıklanan bu fiyatla üretici maliyete göre %70 oranında, ton başına 311 TL kâr elde etmiş olacaktır.

Piyasa gereklilikleri dikkate alınarak TMO'nun 2016 yılı Ocak ayından itibaren uygulayacağı satış fiyatının da açıklanması gerekli görülmüştür.

TMO, mısırın 2016 yılı Ocak ayı satış fiyatını 825 TL/Ton olarak belirlemiştir.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
Randevularını mutlaka almaları,
Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

gerekmektedir.
Anlaşmalı bankalar:

Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Denizbank, TEB, Albaraka Türk, Finansbank.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden ve TMO iş yerlerinden alabileceklerdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ


Detaylar için tıklayınız.

Diğer Duyurular

Duyuru Arşivi

Mesleki eğitim sürecinde iş sağlığı ve güvenliği konularında alınması gereken tedbirler ile ilgili 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 41'inci maddesi gereği, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim k... Devamı

Günümüz iş dünyasında, dijital dönüşümün kaçınılmaz bir gereklilik olduğu kabul edilmektedir. Bu çerçevede, dijital dönüşüm konusunda bilinçlenmek ve doğru adımları atmaya başlamak isteyen KOBİ'leri d... Devamı

2022 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatları açıklandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan alım fiyatları ile ton başına makarnalık buğday 9000 TL'ye, ekme...
Devamı

Konya iş dünyasının temsil eden merkez ve ilçe oda ve borsaları olarak; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin depremzedelere kalıcı konut inşası için 1 Milyar TL destekle başlattığı İş Dünyası... Devamı

Ülkemizde meydana gelen deprem felaketi için borsamız tarafından nakdi yardım kampanyası başlatılmıştır.

Desteklerinizi bekleriz.

T.HALK BANKASI A.Ş. (KONYA ŞB.)
1600029...
Devamı