Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 13.01.2015     Okunma Sayısı : 5109

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, ülke tarımı ve ekonomisine yaptığı katkı dolayısıyla Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli'ye tarıma ve tarımsal ticarete katkısından dolayı 'Yılın Özel Ödülü'nü layık gördü.

Zirai öğretimin 169.yılı dolayısıyla Ankara'da düzenlenen "Tarım Haftası" etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi öncesinde, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli'ye tarıma ve tarımsal ticarete katkısından dolayı ''Yılın Özel Ödülü' verildi.

Bu Ödül Sorumluluğumuz Artırdı
Ankara Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen törende ödülü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'nın elinden alan Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, "Bugün Tarımsal öğretimin 169. Yıldönümü. 169 yıl önce başlamış bu iş. İyi ki de yapmışlar. Bizim o günlerde, Osmanlı İmparatorluğu'nun ne yapmak istediğini anlamamız gerekli. Bir genel değişim ve dönüşüm hareketi başlatmışlar. Hemen akabinde cumhuriyetle birlikte ikinci bir kırılma, yenilenme hareketi başlamış. Zamanla bu yenilenmenin gözden geçirilmesi lazım. Bugün Türkiye'nin kendi adına bir dönüşüm projesi daha var. Bu dönüşüm projesini dikkatle izlememiz ve anlamamız, geleceğe yönelik planlar açısından çok önemli. Eğer bunu milletimiz için başaramazsak geri kalacağımız, dünyadan uzak düşeceğimiz açıktır. Bu bakımdan biz tarımı ve tarımsal ticareti geliştirmeyi ajandamızın üst sıralarına çıkarmalıyız. Çünkü tarım sadece geçimlik bir sektör olmaktan çıkıp, küresel anlamda üzerinde durulması gereken stratejik bir sektör olmuştur. Bunu da özellikle tarım teşkilatlarında yer alan kurum ve kişilerin ortak aklıyla, dünya gerçekleriyle yapması lazım" diyerek sözlerine" Bu ödül sorumluluklarımızı artırmıştır. Hepimiz Türk tarımını ve tarımsal ticaretini ileriye taşıyacak proje ve politikalara katılımla birlikte; bu ailenin, bu sektörün bir mensubu olmaktan gurur duyacak seviyeye getirelim. Makamlar gelip geçicidir. Bizim için esas olan, tarıma ve tarımsal ticarete hizmet etmektir. Bizi başarıya ulaştıracak esas güç, birlik olmamızdır" devam etti.

Başarının Formülü; Ortak Akıl
Konya Ticaret Borsası'nda göreve geldiklerinde üyeler ve paydaşların ortak aklıyla ilk olarak kendilerine yol haritası olacak olan stratejik plan oluşturduklarını belirten Kaleli, 2009-2013 stratejik plan çerçevesinde ise tarımsal üretimi , tarımsal ticaretle zenginleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kaleli, " Bu çerçevede Türkiye'nin ilk Elektronik Satış Salonu'nu hizmete açarak fiyatlara gerçeklik ve hakkaniyet getirdik. Bu sayede neredeyse 3 kat artan spot satışlarımızı ulusal boyuta taşımak için ürün senetlerinin elektronik ortamda alınıp satılacağı BorsaKonya Elektronik Platformu'nu oluşturduk. Daha yeni bir oluşum olmasına rağmen kısa sürede 50 bin tonluk bir işlem hacmine ulaştık. Aynı şekilde tarımda yeni bir çağın başlangıcı diyebileceğimiz lisanslı depoculuk yatırımlarımızdan yüz bin tonluk kısmını ASLİDAŞ adıyla hizmete sunduk. Sekiz ilçemize yapacağımız bu yatırımlarla birlikte toplam depo hacmimiz kısa sürede 330 bin tonu bulacak" dedi.

Konya Ticaret Borsası olarak Kalkınma Bakanlığı'nın desteği ile; bölgedeki ve Ülkemizdeki tohumculuk firmalarının alt yapı ihtiyacının karşılanacağı, üretici ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu çeşitlerin geliştirileceği, üniversite sanayi işbirliğinin destekleneceği ve bölgenin Arge kapasitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak bütçesi 16,2 Milyon TL olan 'Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi'nin alt yapı çalışmalarına başlandığını söyleyen Kaleli, "Vadide moleküler, patoloji, kalite ve doku kültürü gibi dört laboratuvarları olacak. Mikrobiyoloji, üretim, ıslah ve jenerasyon atlatma adı altında üç sera bulunacaktır. Çalışmalar başta Selçuk Üniversitesi Öğretim görevlileri ve tohum sektörüyle iştigal eden üyelerimizle yapılmıştır. Proje ile tarımsal üretimin temeli olan tohumların bölge şartlarına uygun, verim ve kalitesinin yükseltilmesi hedeflenerek, tohum ticaretinde ve üretiminde söz sahibi olmak amaçlanmıştır. Bununla birlikte Türkiye tohumluk üretiminin tek başına %34'ünü gerçekleştiren ve kapsamlı bir tohumculuk sektörüne sahip Konya'da, sertifikasyon işlemlerinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürütülerek Konya'daki tohumculuğun önünü açmak için Konya'da ihtiyaç duyulan Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi kurma ve işletme yetkisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Konya Ticaret Borsası'na verilmiştir "dedi.

Çitçi eğitimine her zaman önem verdiklerini belirten Kaleli, 'Buğday Yetiştiriciliğinde Kalite', 'İzli Tarım Modeli' gibi projelerle hemen hemen tüm bölgelere konusunda uzman öğretim elemanlarıyla birlikte gidilerek eğitim çalışmaları yapılmıştır. Bu eğitim çalışmaları sonucunda kalite ve verimde gözle görülür bir artış yaşanmıştır. Bundan hem üreticimiz, hem tüccarımız, hem sanayicimiz hem de devletimiz karlı çıkmıştır" dedi.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı