Haberler

İletişim : 0 332 342 14 44 E-mail: bilgi@ktb.org.tr      Tarih : 26.03.2015     Okunma Sayısı : 3493

13. Tarım Fuarı'nın açılışına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'nın önemli bir tarım merkezi olduğunu belirterek, "Konya bir tarım ve bereket diyarıdır. Yeni sulama projeleriyle Konya Ovası'ndaki üretimi artıracağız ve tarımda dünya lideri olacağız.

Karapınar ilçesindeki Milli Savunma Bakanlığı Atış Test ve Değerlendirme Merkezi'nin açılış törenine katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ardından 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın düzenlendiği TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'ne geldi. Başbakan Davutoğlu, burada fuar alanı önünde kendisini bekleyenleri, Başbakanlık otobüsü üzerinden selamladı. Davutoğlu daha sonra 13. Tarım Fuarı'nın açılış merasimine geçti. Fuarın açılışına Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya milletvekilleri, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Başkanı Memiş Kütükcü çok sayıda protokol üyesi ve çiftçi üyesi katıldı.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarımın ve gıdanın her geçen yıl stratejik bir sektör haline geldiğini belirterek, "Tarımı ihmal eden milletlerin hayatiyetlerini sürdürmeleri mümkün değil. Türkiye Avrupa'nın en büyük tarım üreticisidir. Türkiye'de tarım denildiğinde bereket denildiğinde ilk akla gelen şehir Konya'dır. Konya bir tarım merkezi, bir medeniyet diyarıdır. Türkiye yeni bir baharla yeni bir geleceğe adım atmaktadır. Çok kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Türkiye'nin üzerine doğacak bahar güneşini kimse engellemeyecek. Birliğimizi ve beraberliğimizi koruyarak, 2023 hedefleri için çalışacağız. Birileri kriz senaryoları içerisinde olabilir. AK Parti kadroları yoluna devam etmektedir. 7 Haziran seçimleri yeni bir bereket dönemi olacaktır. Son 13 yılda verilen tarımsal destek 70 milyar TL'ye ulaştı. Her aşamada üreticilerimizi destekledik. İlk mazot ve gübre desteğini biz vermeye başladık. Arpa, yulaf, çeltik, buğdayı prim desteği kapsamına aldık. Prim desteklerini her geçen yıl artırdık. Sıfır faizli kredi desteği sağladık. Kullandırılan kredi desteğini sürekli artırdık. Toroslarda küçük tarım arazilerini veraset yoluyla nasıl bölündüğünü hepimiz biliyoruz. Toplulaştırma çalışmaları yaparak, Türk tarımına önemli katkı sağladık" dedi.

EYLEM PLANLARI HAZIRLANIYOR
2002 yılından bu yana tarım ve hayvancılık projelerine önemli destek verdiklerini dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi: "10 bin ziraat mühendisimizi tarlada bahçede bütün alanlarda çalışma imkanı sağladık. Yerli tohumculuk projesini geliştirdik. 2002 yılından bu yana hayvancılık projesine ciddi destekler sağladık. Türkiye'yi tarımsal hasılada Avrupa'nın zirvesine taşıdık. Tarımsal hasılada gelirimiz 61 milyar dolara ulaştı. Şu an Avrupa'nın en büyük tarım üreticisiyiz. Kırsal kalkınma hamlelerine her gün yenisini ekliyoruz. DAP, GAP ve KOP'ta yeni eylem planları yapıyoruz. 2006 yılında başlattığımız çalışmalarla kırsal kalkınmanın önünü açtık. Yüzde 50 hibe sağladık. Damla ve yağmurlama sulama çalışmalarını destekledik. Hedefimiz 40 milyar dolar tarımsal ihracatı sağlayacağız. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz."

TARIMSAL ÜRETİM ARTACAK
Konya Ovası'nın sulanabilmesi için yeni projeler yapacaklarının altını çizen Davutoğlu, "Konya Ovası'na havza içinden ve dışından Konya Ovası'na su getireceğiz. Konya Ovası'nda üretimi artıracağız. 2014 yılında toplam traktör üretimi 64 bin 250 oldu. Konya'da üretilen tarım makinalarını yurt dışında gördükçe gururlanıyoruz. Konya'nın tarım makinaları üretiminde Türkiye birincisi. Mısır, kuru fasulye üreticisine önemli prim desteği sağladık. 2014 yılında 177 milyon prim desteği verdik. Konya hayvancılıkta önemli yerlere geldik. Konya ve Karaman'ın Göksu Havzası boyundaki ilçeler için 30 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesini devreye sokuyoruz. Meyvecilik alanında bu bölgeler şenlenecektir. Bu bölgelerden dışa göç duracaktır. Bu fuarın bugüne gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Güneş enerjisi ile sulama projesini de destekleyeceğiz. Bereketli bir tarım hasadı yaşayacağız. Ekonomide bereketlenme yaşayacağız. 7 Haziran'da siyasi bereketin önü açılacak. Kimse bizim aramıza fitne sokamaz" diye konuştu.

KONYA ÖNEMLİ BİR TARIM MERKEZİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Konya'nın önemli bir tarım merkezi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Konya'da 13 yıldır uluslararası bir fuar düzenleniyor. Fuarlar teknolojideki en son yeniliklerin tanıtıldığı yerlerdir. Türkiye'de tarım sektörü her geçen yıl gelişiyor. Konyalılar uluslararası arenada da ürettiklerini satmaktadır. Konyalıların daha çok teknoloji kullanması için destekler veriyoruz. Bu fuarda sergilenen makine ve ekipmanlar hükümetimizin başlattığı hibelerden önemli destek aldılar. 362 projeye hibe verdik. Bilgi ve teknoloji alanında bakanlığımızın geliştirdiği projeler Türk tarım sektörünü çok ileri seviyelere getirdi. Konya'nın tarımsal ihracatı 2002 yılında 19 milyon dolar iken 2014 yılında 350 milyon dolara ulaştı. Konya sadece bölgenin değil dünyanın önemli tarım merkezlerinden birisi olacaktır."

ANADOLU FUARCILIK MERKEZİ OLMALI
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Anadolu'nun fuarcılık merkezi olması gerektiğini söyledi. Konya Tarım Fuarı'nın ilk defa 2003 yılında düzenlendiğini dile getiren Öztürk, "İlk fuarımızı 13 bin 650 kişi ziyaret etmişti. Bugün 66 bin metrekare kapalı, 20 bin metrekare açık alanda 18 ülkeden 183 firma katılıyor. Hedefimiz 400 bin ziyaretçi hedefini açmaktır. Fuarımızın Konya'ya katkısı 40 milyon TL'dir. Ziyaretçi sayısıyla Türkiye'nin en büyük fuarını açıyoruz. Hedefimiz 2023'e hazırlanmaktır. Konya tarımsal üretimini de hızla artırmaktadır. Ticarette, sanayide de var olan Konya, Türkiye'nin merkez şehri olacaktır. Fuarcılığın 2023'te Anadolu'ya yayılması zorunluluktur. Konya Ticaret Odası'nın kurduğu Karatay Üniversitesi'ni yeniden canlandırdık. İnsana yatırım yaptığımız merkezi eğitim merkezi, ticaret merkezi ve düşünce kuruluşu ile 2023 vizyonuna katkı sağlamaya devam edeceğiz. Biz bu kutlu yolda yanınızda durmaya devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet Tarım Fuarı'ndaki standları ziyaret ederek, bilgi aldı. 13. Tarım Fuarı 28 Mart'a kadar açık kalacak.

Diğer Haberler

Haber Arşivi

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlem faaliyetlerini yürütmek üzere yeniden yapılanan BorsaKonya Ürün Piyasası Aracı Kurumu (ÜPAK) AŞ, tarımsal emtia işlem piyasasına hız ve derinlik getirecek, daha faz ... Devamı

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Ticaret Borsası (KTB) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı.

...
Devamı

Konya Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Konya il/ilçe Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, oda/borsa başkanları ile birlikte çalışarak, Türk özel ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda iş adamlarıyla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Tarım şehri, tarımın başkenti olduğumuzu her platforma vurgulamaya ça ... Devamı

Konya Ticaret Borsası Meclisi Ekim Ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Büyükalim'in açtığı toplantıda, soykırıma dönüşen Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıy ... Devamı